BioBlitz - Gozd eksperimentov ob vodi

Po številu različnih vrst živih bitij na kvadratni kilometer ozemlja je Slovenija prvakinja v Evropi, tudi v svetovnem merilu sodimo med biotsko bogatejše dežele.

Dogodek »24 ur z reko Muro« je potekal 9. junija v Veržeju, tretje leto zapovrstjo. Gre za poučen, zabaven in družaben izobraževalni dogodek, kjer otroci s strokovnjakom – naravoslovcem, družboslovcem, naravovarstvenikom, znanstvenikom in prostovoljcem društva ali organizacije, v 24 urah spoznajo biotsko raznovrstnost, naravno in kulturno dediščino določenega območja. »Bio« pomeni »življenje« in »Blitz« pomeni »nekaj narediti hitro in intenzivno«. Projekt podpira več kot 40 strokovnih organizacij in strokovnih/prostovoljnih društev ter lokalne skupnosti.

 

Organizatorji so se ponovno izkazali in z veliko mero dobre volje sestavili edinstven program in seveda odličen dogodek. Vreme pa jim je pomagalo do fantastične scenografije ob Muri!

Na delavnicah Gozda eksperimentov se je zvrstilo prek 40 otrok. Imeli smo priložnost, da smo primerjali poglede na gozd dveh geografsko zelo oddaljenih skupin učencev – Prlekov iz Veržeja in deklet iz Portoroža.

Predstavnici Gozdarskega inštituta Slovenije Špela Planinšek in Saša Vochl sva predstavili dve aktivnosti gozdne pedagogike.Prva je bila namenjena ekosistemskim storitvam gozdov in je sledila aktivnosti objavljeni v Priročniku za učenje in igro (2016). Se sprašujete kaj sploh so ekosistemske storitve ? To so tiste dobrine in usluge gozda, ki jih vsakodnevno prejemamo od slovenskih gozdov – pa jih včasih niti ne opazimo (npr. pitno vodo, čist zrak, prostor za rekreacijo…). Rezultat našega viharjenja možganov sta bila dva prelepa plakata, polna ilustracij storitev gozdov.

V drugi aktivnosti pa so otroci vodili slepega gozdarja skozi gozdni labirint, kjer so drevesa predstavljali leseni količki. Gozdar se je moral, po navodilih otrok, spretno ogniti drevesom in poiskati vse naloge, ki so bile skrite v gozdu. Potrebno je bilo veliko usklajevanja, dobrih navodil, spretnosti in znanja o gozdnih živalih ter drevesih, preizkusili smo se celo v gozdni matematiki.

 Org. ekipi hvala za povabilo in kmalu na snidenje!!

Deli
Deli
Please reload

Gozd eksperimentov /
The Forest of Experiments

Gozdarski inštitut Slovenije /

Slovenian Forestry Institute

Večna pot 2

1000 Ljubljana

Telefon / phone: +386 1 200 78 02

www.gozdis.si

 

E-pošta: gozdeksperimentov@gmail.com

Piši nam / Write us
  • Facebook Social Icon

Če se ti stran ne nalaga pravilno ali prepočasi, posodobi svoj brskalnik ali pa jo poskusi odpreti v kakšnem drugem brskalniku.

© 2017 Gozdarski inštitut Slovenije  |  ISSN: 2536-3557 

Oblikovanje in izdelava spletne strani:Anita Mašek, ANDREJA GREGORIČ, KATARINA FLAJŠMAN, Simon Zidar.

Oblikovanje in izdelava celostne grafične podobe: Iz principa.

Ilustracije: Samo Jenčič. Spletno stran poganja:WIX.