top of page

Gozd eksperimentov kot primer dobre prakse prenosa znanja

11. 10. 2023, Gozdarski Inštitut Slovenije, Ljubljana

Na povabilo Klemna Strmška (ZaVita d.o.o.) smo 11. oktobra 2023 svoje delo in poslanstvo predstavili na delavnici v okviru projekta LIFE IP CARE4CLIMATE, v sklopu katerega so sklop delavnic namenili prav prenosu znanja.


Na zadnji od delavnic z naslovom PRIMERI DOBRIH PRAKS PRENOSA ZNANJA ZA RAZLIČNE CILJNE SKUPINE je Ajša Alagić predstavila aktivnosti Gozda eksperimentov kot primer dobre in uspešne prakse prenosa znanja za različne ciljne publike, od otrok, pedagoških delavcev, do turističnih vodnikov in interpretatorjev narave. Poudarila je, da je namen naših dejavnosti vzbuditev ponotranjanja narave kot vrednote, predvsem pa promocija gozdarske stroke in razširjanje znanstvenih dognanj z Gozdarskega inštituta Slovenije.


Predstavila je, kako svoje delo prilagajamo ciljni publiki, pri tem pa sledimo skupnim načelom trajnosti, celovitega pristopa, okoljske in družbene odgovornosti in uporabe gozda kot inovativnega učnega okolja. Pri izvajanju svojih delavnic se opiramo na princip tekočega učenja (utemeljitelj Joseph Cornell), ki so ga udeleženci delavnice lahko spoznali med praktičnim prikazom v drugem delu predstavitve v bližnjem gozdu na Rožniku. Udeleženci so se med kratkim vodenim sprehodom spoznali s pristopi izvajanja naših dejavnosti, ki si sledijo od: vzbuditve navdušenja, usmeritve pozornosti, neposredne izkušnje in delitve navdušenja. Tudi odraslim smo pokazali, kako je gozd lahko najboljša učilnica.


Zahvaljujemo se za priložnost deljenja naših izkušenj! Več o delavnici si lahko preberete tukaj.

Comments


bottom of page