top of page

Po sledeh živali in znanja

Se spomnite vznemirjenja, ko ste na prašni poti, v blatu, snegu ali ob reki našli sledi živali? Le kaj je počela tu? Je bila velika ali majhna? Je nekoga zasledovala ali je pred nekom ušla?

Dvodnevni obisk avstrijskih gozdnih pedagogov Thomasa Bascnhya in Wolfganga Schweighoferja na Gozdarskem inštitutu Slovenije se je začel gozdno in aktivno – z izobraževalnim seminarjem za širšo javnost »Po sledeh živali in znanja«.

Skupina Gozd eksperimentov si je že nekaj let nazaj zadala nalogo, da bo po svojih najboljših močeh širila znanje o gozdni pedagogiki med ljudi, ki jih tematika zanima. V preteklem letu smo se odločili, da bomo vsako leto vsaj enkrat letno izvedli seminar za širšo javnost, ki bo ožje tematsko usmerjen, podprt s strokovnim gozdarskim znanjem in vpet v mednarodne smernice.

Jesenski seminar je bil namenjen tistim, ki jih zanima tematika živali in gozda. Za tematiko smo se odločili, ker sta dve članici Gozda eksperimentov zelo naklonjeni živalskim temam in jih v vsakdanjem delu tudi raziskujeta – in ravno te pritegnejo mnogo zanimanja tudi pri širši javnosti.

V veliki dvorani Gozdarskega inštituta Slovenije je bilo v torek, 17.10. 2017 zbranih skoraj 60 udeležencev iz različnih javnih zavodov, nevladnih organizacij in nekaj posameznikov, ki jih gozdna pedagogika zanima. Aktivnosti gozdne pedagogike so spoznavali različni profili ljudi - iz pedagoških, gozdarskih, lovskih in drugih naravoslovnih krogov. Uvodna predavanja vabljenega avstrijskega predavatelja Thomasa Baschnya in domačih raziskovalk Saše Vochl ter Katarine Flajšman so udeležencem pomagala usvojiti osnovna znanja o načelih gozdne pedagogike v Avstriji in Sloveniji ter o prostoživečih živalih v Sloveniji.

Seminar se je že v dopoldanskem času prestavil v dendrološki park in gozd pod Rožnikom v centru Ljubljane. Prelepo vreme in množina barv je že tako uspešen seminar začinila še z lepoto. Številne praktične aktivnosti na vrtu našega inštituta in na obrobju Rožnika so vsakemu posamezniku omogočile neposredno izkušnjo učenja o gozdu v gozdu (nekaj utrinkov iz seminarja je na fotografijah). Vsaka skupina je sodelovala z obema gozdnima pedagogoma iz Avstrije, tako, da je dobila vpogled v dva načina predstavitve lovsko-gozdnih vsebin preko aktivnosti gozdne pedagogike.

PDF predavanj:


bottom of page