top of page

Izobraževanje »VRTEC POSTOJNA - GOZDNI VRTEC»

11. 10. 2017, Sovič nad Postojno

Tokrat je potujoči Gozd eksperimentov v sestavi Špele Planinšek, Saše Vochl in Urše Vilhar obiskal Postojno. Tam smo več kot 50. strokovnim sodelavkam Vrtca Postojna predstavili »Gozd eksperimentov za malčke«. S praktičnimi aktivnostmi smo predstavili vzgojno izobraževalne dejavnosti v naravi kot del tematskega izobraževanja na področju gozdne pedagogike, ki ga je organiziral Inštitut za gozdno pedagogiko (http://www.srce-me-povezuje.si/gozdnapedagogika/).

Ekipa Gozda eksperimentov pred Vrtcem Postojna


Toplo jesensko vreme in lepo urejene sprehajalne poti v gozdu na hribu Sovič (http://kraji.eu/slovenija/postojna_grad_adelsberg_sovic/slo) so še izboljšale razpoloženje že tako dobrovoljnih in radovednih strokovnih sodelavk. Ekipa Gozda eksperimentov je na kratko predstavila, kaj je gozdna pedagogika, različne vidike ugodnega vpliva gozda na razvoj otrok ter priložnosti v gozdu za raziskovanje in eksperimentiranje v sklopu uresničevanja kurikuluma za vrtce v gozdu. Nato smo se razdelili v tri skupine in s praktičnimi aktivnostmi spoznavali rastline, gozdne živali in vodo. Nekaj aktivnosti je opisanih v Priročniku za učenje in igro v gozdu (http://dirros.openscience.si/IzpisGradiva.php?id=7342), večinoma pa so bile pripravljene posebej za to izobraževanje.


Špela je predstavila, kako lahko in enostavno se je v gozdu učiti o letnih časih in časovnem poteku rasti drevja. Vedno izvedljiva aktivnost »Ustvarimo mavrico letnih časov« je spodbudila časovno in vizualno dojemanje okolice ter spreminjanja narave v različnih letnih časih. Strokovne sodelavke so preko igrivih aktivnosti spoznavale drevesne vrste, medsebojno povezanost dreves z drugimi prebivalci gozda in razmišljale o tem, kako pestri so slovenski gozdovi.

Toplo jesensko vreme je zares izboljšalo razpoloženje vseh udeleženk seminarja.


»Prepoznano ščebetanje ptičev, številčnost drobnih živalic in še kaj prijetno dlakavega« je predstavljala Saša, ki je še posebej naklonjena gozdnim živalim in bobrom. Prebivalcem manjših mest lahko že zjutraj na poti v vrtec ali službo dan polepša srečanje z veverico, srno ali celo divjo svinjo! Z igrami, ki vključujejo gibanje in aktivacijo različnih čutov, so strokovne sodelavke spoznavale, kako približati in navduševati naše najmlajše za živalski svet. Še posebej zabavna je bila aktivnost »Netopir in vešča«, kjer so se strokovne sodelavke prelevile v vešče, ki so se podile okrog svetilke in pri tem pazile, da jih ne ujame netopir.


Urša je predstavila aktivnosti »Vodni detektivi«. Skupaj smo ugotavljali, koliko vode je na planetu Zemlja, koliko vode vsebujejo rastline in koliko človek. Različne igre v gozdu na temo vodnih živali, vodnih kapljic in različnih agregatnih stanj vode so zelo dobrodošle za malčke, saj vključujejo gibanje in skupinsko sodelovanje. Strokovne sodelavke so spoznavale tudi pristope, kako malčkom predstaviti različne dele rastlin in njihove naloge pri črpanju vode in hranil, pogovarjali pa smo se tudi o fotosintezi in neverjetni lastnosti rastlin, da si same proizvedejo hrano.


Ob sončnem zahodu smo se vsi zbrali v krogu in si brez dlake na jeziku delili izkušnje in vtise izobraževanja »Gozd eksperimentov za malčke«.


Izobraževanje je deloma sofinanciral projekt Erasmus+ Green Learning Environments.

Strokovne sodelavke so setavile človeško ribico

Lačni bobri

Zaključek izobraževanja v skupnem krogu


bottom of page