top of page

Z bodočimi pedagogi v gozdu 

V soboto, 20. maja 2017, je Gozd eksperimentov predstavil aktivnosti gozdne pedagogike študentom Pedagoške fakultete Maribor v okviru predmeta Spoznavanje okolja izven učilnice.

Tri gozdne pedagoginje smo tokrat v svet gozdne pedagogike popeljale kar 60 bodočih pedagogov. Pripravile smo tri postaje s tremi različnimi aktivnostmi, ki so budile radovednost in stopnjevale navdušenje. Ena od aktivnosti je prebudila njihovo zaznavanje barv, druga jih je popeljala v svet gozdnih živali, tretja pa je študente nagovorila, da so za trenutek postali dežne kaplje. Res je, z modernimi pristopi gozdne pedagogike lahko dosegamo ne le učne, ampak tudi fizične, čustvene, intelektualne in socialne cilje.

 

Naučili smo se marsikaj, tudi to, da pri aktivnostih gozdne pedagogike z mlajšimi otroci uporabljamo malo ali nič pripomočkov oz. le tiste, ki jih najdemo v gozdu. Pri starejših otrocih, ko s pomočjo gozdne pedagogike zasledujemo cilje v učnih načrtih šol, pa si pomagajmo z različnimi pripomočki, ki jih lahko prinesemo s seboj v gozd. Bodoče pedagoge smo seznanile z učnimi cilji predmeta Spoznavanje okolja, ki jim zadošča vsaka od naših aktivnosti. Pridobljenega znanja na koncu nismo ovrednotili z ocenami - širok krog udeležencev je povezala dolga vrv in vsakemu od njih omogočila, da je izrazil svoje občutke.

Profesorici dr. Vlasti Hus iz Oddelka za razredni pouk Pedagoške fakultete Maribor se zahvaljujemo za povabilo in upamo na uspešno gozdno sodelovanje še naprej!

Odzivi naših poslušalcev:

"Hvala, ker ste svoje navdušenje nad gozdom danes prenesle še na nas."

 

"Opazi se, da uživate v, za nas novi, gozdni pedagogiki in da imate veliko strokovnega znanja."

"Izžarevate pravo gozdno energijo."

Ustvarjalne smo bile Špela Planinšek, Saša Vochl in Urša Vilhar.

bottom of page