top of page

GIS na dnevu očarljivih rastlinV petek, 26. marca 2023, je v Biološkem središču v Ljubljani potekal že tradicionalni Dan očarljivih rastlin. Dogodek, ki ga za šolsko mladino vsako leto organizira Nacionalni inštitut za biologijo s partnerji, je privabil več kot 1500 otrok iz osnovnih šol po vsej Sloveniji. Otroci so imeli priložnost spoznati različne vidike biologije in drugih ved, ki se ukvarjajo z rastlinami, vključno z gozdarstvom.
Na dogodku sta sodelovala tudi sodelavca iz naše ekipe Gozda Eksperimentov Boris Rantaša in Mateja Kraševec, kot predstavnika Gozdarskega inštituta Slovenije. Na njej so skupine otrok sodelovali v aktivnostih, povezanih z gozdom in podnebnimi spremembami. S strokovnjaki so se pogovarjali o tem, kako podnebne spremembe vplivajo na slovenske gozdove in kaj lahko sami naredijo, da pomagajo gozdu pri prilagajanju nanje. Stojnico Gozdarskega inštituta Slovenije je skupno obiskalo 271 otrok iz 17 osnovnošolskih razredov in mešanih skupin.

Otroci so podali številne predloge za pomoč gozdovom pri soočanju s podnebnimi spremembami, pri čemer so še posebej izstopali skrb za čisto okolje v gozdovih in odgovorno ravnanje pri sečnji; hkrati pa so se naučili nekaj novega o gozdovih in dobili odgovore na svoja vprašanja. Aktivnost Gozdarskega inštituta Slovenije na Dnevu očarljivih rastlin 2023 je potekala v okviru javne gozdarske službe ter projektov LIFE SySTEMiC in LIFE IP CARE4CLIMATE.

댓글


bottom of page