top of page

Gozd eksperimentov na 11. Festivalu znanosti HOKUS POKUS

Les je verjetno vsem znan, kot material za gradnjo, surovina za izdelavo lesenih izdelkov, pohištva in papirja. Malo manj je znano dejstvo, da lahko s kemično obdelavo lesa proizvedemo tudi voščenke, plastiko, celofan in celo vanilin (nadomestek vanilije). Poleg tega je les tudi zelo razširjen energent – vir ogrevanja. In prav to je bila tematika, ki smo jo predstavili na festivalu znanosti Hokus pokus, ki je potekal od 10. – 12. januarja 2018 v Pionirskem domu v Ljubljani.

Letošnja tema Festivala je bila energija, zato smo se odločili, da otrokom predstavimo energijo iz gozda - različne lesne energente, kako jih pridobivamo in na kakšen način jih uporabljamo. Tako smo predstavili drva, lesne sekance, pelete in brikete. Največ zanimanja so poželi prav peleti, saj so otroci s pomočjo vonja ugotavljali iz katerih sestavin so ti izdelani. Poleg različnih vrst lesa, se pelete lahko izdela tudi iz olivnih pešk, olivnih tropin, trave ter iz odsluženih plenic. Ja, prav ste prebrali – iz odsluženih plenic. V Sloveniji se peleti iz plenic sicer ne uporabljajo. Najpogosteje uporabljen lesni energent pri nas so drva.

V nadaljevanju so otroci spoznali razliko med sekanci, ki jih napravi stroj sekalnik in sekanci, ki jih z objedanjem dreves napravi bober. Naučili so se tudi, da se pridobivanje lesnih goriv vedno začne v gozdu, pri drevesu. Običajno gre za nekakovostna drevesa ali lesne ostanke, nato pa se z uporabo različnih orodij in strojev izdela lesna goriva. S pomočjo slikovnega kviza so se otroci naučili, katero surovino, orodja in peči uporabljamo za izdelavo in uporabo različnih lesnih goriv. Na koncu pa so s pomočjo naravnih materialov in veliko mero kreativnosti izdelali zemljevid lesnih goriv.

Delavnice so potekale v sodelovanju z Oddelkom za gozdno tehniko in ekonomiko Gozdarskega inštituta Slovenije, kateri so nam tudi posodili vso potrebno opremo. Skupno se jih je udeležilo približno 140 otrok iz različnih osnovnih šol.



bottom of page